Verving virker!

Halvparten av alle nye medlemmer i Forskerforbundet, er vervet av en tillitsvalgt eller kollega. Og for superververne der ute, er det penger å tjene.

Article Image

– Den viktigste grunnen til at mange ikke er fagorganisert, er at de aldri har blitt spurt, sier generalsekretær i Forskerforbundet, Birgitte Olafsen.

Jo flere vi er, jo sterkere er vi. Både som fagforening på arbeidsplassen, og som nasjonal interesseorganisasjon. For hvert nye medlem, øker gjennomslagskraften til Forskerforbundet litt og litt. 

I 2023 økte Forskerforbundets medlemstall med 2,6 prosent. 1. januar var 25.484 forskere, kunnskapsarbeidere og studenter medlem av forbundet.

– Vi vokser jevnt og trutt. For fjerde år på rad er veksten i yrkesaktive medlemmer på godt over to prosent, oppsummerer generalsekretær Birgitte Olafsen. 

Hun forteller at Forskerforbundet jobber systematisk for å nå enda flere.

– Vi skal gjøre mer for å komme i kontakt med forskere og kunnskapsarbeidere som ikke er organisert, og vi skal sørge for konkurransedyktige betingelser for dem som vil melde seg inn. I dag har vi blant annet en av markedets beste boliglånsrenter, en meget god forsikringspakke, og et fantastisk team av advokater som yter juridisk bistand. Så nye medlemmer skal vite at de får god uttelling for kontingenten sin, sier Olafsen.

Snakk med en kollega

Men hva skal egentlig til for å rekruttere flere medlemmer? Rådgiver Cecilie Frich er ansvarlig for medlemsverving i Forskerforbundet, og holder kurs for lokallag og tillitsvalgte. Hun oppfordrer alle til å ta en fagforeningsprat med kollegaene på jobb.

– Den viktigste grunnen til at mange ikke er fagorganisert, er at de aldri har blitt spurt. Ofte skal det lite til for å få med seg flere. Mange er for eksempel ikke klar over hvor gode bank- og forsikringsordninger fagforeningene tilbyr, eller at du kan trekke fra mye av kontingenten på skatten. Eller hva slags viktig arbeid de lokale tillitsvalgte gjør, sier hun.

Forskerforbundets siste medlemsundersøkelse viste at 12 prosent av nye medlemmer ble vervet av en tillitsvalgt, og 37 prosent av en kollega.

– Lokallaget blir sterkere av flere medlemmer, og det er bra for samfunnet vårt at flest mulig er fagorganiserte. I tillegg er det penger å tjene for dem som verver nye medlemmer, minner Frich om.

For Forskerforbundet har fine vervepremier. Verver du for eksempel to nye medlemmer, får du et digitalt gavekort på 1500 kroner sendt direkte til mobilen din. Gavekortet kan brukes der du vil.

Vervepremier

  • Husk at du får vervepremie for hvert medlem du verver. Vi har nylig skiftet leverandør av vervepremier slik at det blir enda enklere for deg: Nå får du tilsendt et digitalt gavekort rett til mobilen. Gavekortet kan brukes alle steder som aksepterer Mastercard. Det kan brukes både i butikk og på nett. Du kan også velge å gi gavebeløpet videre til et veldedig formål. 
  • Ett nytt medlem gir deg 500 kroner
  • To nye medlemmer gir deg 1500 kroner
  • Deretter gis det 500 kroner per medlem helt opp til 10 nye medlemmer (6000 kroner)

 

(Artikkel i Forskerforum 2/2024)