På barrikadene for utdanning og akademisk frihet
Den nyvalgte lederen i Studentenes og Akademikernes Internasjonale Hjelpefond (SAIH) oppfordrer flere akademikere til å bidra i det internasjonale solidaritetsarbeidet.
– Dette er tiden for handling, mener Henriette Johnstone.

12.05.2025
Henriette Johnstone, nyvalgt leder i SAIH. (foto: Marthe Knutsen)
SAIH er Studentenes og Akademikernes Internasjonale Hjelpefond, og Forskerforbundet er en av medlemsorganisasjonene. SAIH jobber for at alle skal ha tilgang til utdanning, og for akademisk frihet for studenter og akademikere verden over. Henriette Reierson Johnstone er SAIHs nyvalgte leder.
– I en turbulent verden er det viktigere enn noen gang å sikre folk tilgang til utdanning. Som leder håper jeg å bidra til gjennomslag for SAIHs kampsaker. Det handler om akademisk frihet, utdanning for alle og internasjonal solidaritet, sier Johnstone.
Hun forteller om en utvikling der stadig flere studenter og akademikere har store beskyttelsesbehov.
– Dessverre ser vi at behovet for beskyttelse øker, og at den akademiske friheten er under angrep i stadig nye land. Samtidig ser vi at studenter står på barrikadene verden over. Vi ser det i USA, i Bangladesh, i Zimbabwe og i Serbia. Det er utrolig viktig å verne om universiteter som kilder til motstand og kritisk tenkning, mener hun.
I Norge jobber også SAIH med å styrke ordningene Students at Risk og Scholars at Risk, som tilbyr beskyttelse til forfulgte studenter og akademikere.
Stort engasjement blant akademikere
SAIH er studentenes og akademikernes hjelpefond, men knyttes oftest til studentenes engasjement. Burde akademikerne bidratt mer?
– Vi vil gjerne ha med oss flere aktive akademikere, men samtidig ser vi et stort internasjonalt engasjement hos akademikere i dag. Ikke minst knyttet til situasjonen i Palestina, der vi nå koordinerer et Palestina-konsortium i samarbeid med norske utdanningsinstitusjoner. Det er en akademisk dugnad der vi forsøker å samle alle aktører innen UH-sektoren i Norge for å styrke høyere utdanning i Palestina, forklarer Johnstone.
Hun oppfordrer lokallag og medlemmer av Forskerforbundet til å ta kontakt dersom de vil engasjere seg i internasjonalt solidaritetsarbeid.
– SAIH vil gjerne være et bindeledd mellom studenter og akademikere som vil jobbe med internasjonal solidaritet. Jo flere akademikere som engasjerer seg, jo bedre. Og generelt oppfordrer jeg akademikere til å heve stemmen, ta plass i debatten og forsvare akademisk frihet og verdien av utdanning i alle land. Nå som forskning og høyere utdanning er under angrep, må vi stå sammen i forsvaret av akademiske idealer, sier hun.
Forskerforbundet markerer 1. mai med parolen «Stand up for science», som også brukes i de amerikanske protestene mot Trumps angrep på fri forskning. Hva ville stått på SAIH-lederens parole?
– Jeg tror det ville stått «Solidaritet er mer enn bare ord – det er aktiv handling for rettferdighet». Nå er det ikke tiden for å være passiv, dette er tiden for handling, avslutter hun.
Hva er SAIH? |
|
|
|
|
(Artikkel i Forskerforum 5/2025)