Lønnsoppgjøret 2024
Her legger vi fortløpende ut informasjon om lønnsoppgjøret 2024. Velg din sektor.
Her legger vi fortløpende ut informasjon om lønnsoppgjøret 2024. Velg din sektor.
Unio har levert sitt skriftlige innlegg til Rikslønnsnemnda. I dette dokumentet gjennomgår Unio forløpet i årets tarifforhandlinger, og begrunner sitt syn på hvorfor gjeldende tariffavtale må bestå. Her forklarer vi tvisten punkt for punkt.
– Lønnsøkningen til statsansatte kan forventes tidligst på februar-lønna, opplyser Unios forhandlingssjef Klemet Rønning-Aaby.
– Jeg har troen på at det skal gå vår vei, sier Unios stats forhandlingsleder Guro Elisabeth Lind. Rikslønnsnemnda behandler statsoppgjøret for Unio den 7. november.
Først fem måneder etter at regjeringen stanset Unios og Akademikernes streik i staten, kommer oppgjøret til behandling hos Rikslønnsnemnda. (NTB/Forskerforum)
Tirsdag 18. juni var det forhandlinger mellom hovedorganisasjonen KA og fagforeningene om den såkalte organisasjonsavtalen. Forhandlingene endte i brudd, og det vil bli mekling over sommeren.
Onsdag 19. juni ble det enighet i forhandlingene mellom Unio og Virke om hovedoppgjøret for landsoverenskomstene som korresponderer med KS-området og landsoverenskomst for spesialisthelsetjenesten som korresponderer med Spekter.
– Vi forventer samme resultat for våre medlemmer i Unio Virke som i offentlig sektor, sier Eirik Rikardsen, forhandlingsleder for Unio Virke.
Ifølge en undersøkelse Respons Analyse har gjort for Akademikerne støtter 67 prosent av befolkningen Akademikernes og Unios streik i staten.
Hovedtariffoppgjøret i kirken ble avsluttet 13. juni og gir en samlet økonomisk ramme på 5,2 prosent. – Vi er fornøyde med å ha sikret reallønssvekst for våre medlemmer, sier Gun Hafsaas, Unio KAs forhandlingsleder.
Agenda gjenforteller LOs historie om at Unio vil rive ned den norske modellen. Det er synd at en «tenketank» kan opptre så kunnskapsløst, skriver Guro Lind i et tilsvar til Agenda Magasin.
Unio og Spekter kom i dag til enighet i fase 3-forhandlingene. Oppgjøret har vært gjennomført både sentralt og lokalt.
– Våre medlemmer har utdanning og kompetanse som Den norske kirke er helt avhengig av for å fylle sin rolle i samfunnet. Vi er svært bekymret for lønnsforskjellene som har oppstått mellom kirken og andre tariffområder der våre medlemmer er etterspurt, sier Unio KAs forhandlingsleder Gun Hafsaas.
Etter en streik kommer det naturligvis opp mange og nye spørsmål. Her har vi samlet noen spørsmål vi har fått.
– Jeg ser streiken som et nødvendig skritt på veien mot det store målet: At utdanning skal lønne seg, også i staten.
Når en streik kan medføre fare for liv og helse, kan regjeringen kreve streiken stanset og tariffoppgjøret behandlet og avgjort av Rikslønnsnemnda. Hva innebærer egentlig det?
– Vi konstaterer at regjeringen ikke har vist noen vilje til å komme oss i møte. Hele prosessen fra vi begynte lønnsforhandlingene, gjennom streiken og til nå, har vært preget av at regjeringen ikke har ønsket noe annet enn å presse oss på plass, sier forhandlingsleder Guro Lind i Unio stat.
Unio tar onsdag ut ytterligere 163 medlemmer i streik. Det rammer Sokkeldirektoratet, Meteorologisk institutt og politiet. – Dette er en opptrapping som tydeliggjør den alvorlige situasjonen. Vi vil ha regjeringen til forhandlingsbordet, sier leder Ørjan Hjortland i Unio stats streikekomité.
av 3