Ber regjeringen redde truede studietilbud

- Regjeringen bør etablere en ordning som kan redde fagmiljøer og studietilbud av nasjonal betydning fra nedleggelse. Det er Forskerforbundets oppfordring til regjeringen, samme uke som Revidert nasjonalbudsjett legges frem.

Article Image

Torsdag 15. mai kl 10.45 legger regjeringen frem Revidert nasjonalbudsjett for 2025. Revidert nasjonalbudsjett beskriver endringer i økonomien som har skjedd etter at Regjeringen la frem statsbudsjettet året før, og er en anledning til å gjøre justeringer i politikken for å møte disse endringene.

Regjeringen bør bruke denne anledningen til å redde viktige fagmiljøer og studietilbud som er truet av nedleggelse, mener Forskerforbundets leder Steinar A. Sæther.

- Vi ser med økende bekymring på at studietilbud av nasjonal betydning står i fare for å forvitre, fordi de ikke lønner seg på kort sikt i dagens finansieringssystem. Universitetene og høyskolene er i en presset økonomisk situasjon, og det rammer utdanninger med få studenter. Selv om Norge trenger disse utdanningene, sier Sæther.

Eksempler er utdanningen i kirkemusikk ved NTNU, videreutdanningen i aldring og eldres helse og landets eneste utdanning i tannteknikk, men listen over studietilbud som står i fare er mye lenger.

- Det er fullt forståelig at institusjoner som må kutte til beinet, tyr til dette grepet. Nettopp derfor trenger vi en nasjonal ordning som kan sikre nasjonale interesser. Det er dessverre enkelt å rive fagmiljøer ned, men vanskelig og tidkrevende å bygge dem opp igjen. Til syvende og sist handler dette om den samlede norske kunnskapsberedskapen, sier Sæther.

Han lanserer to forslag til regjeringen:

1. Etabler en nasjonal ordning for ivaretakelse av fag og studietilbud som står i fare for å forvitre og bli lagt ned
2. Iverksett en følgeevaluering av den nye finansieringsmodellen ved universiteter og høyskoler

- Både vi i Forskerforbundet og flere andre ba om at den nye finansieringsmodellen for universiteter og høyskoler måtte konsekvensutredes før innføring, uten at det skjedde. Regjeringen vil gjennomføre en evaluering om fem år, men vi er redd det blir for lenge å vente. Når vi ser konsekvensene av den nye ordningen, mener vi det er klokt å evaluere raskt, sier Sæther.