Lokallagets arbeidsprogram 2025
Lokallaget ved Høgskolen i Østfold forholder seg i det daglige arbeidet til Forskerforbundets gjeldende arbeidsprogram: https://www.forskerforbundet.no/var-politikk/arbeidsprogram/ og verdiplattform: https://www.forskerforbundet.no/var-politikk/verdiplattform/
I vårt arbeid ved Høgskolen i Østfold har styret i lokallaget vedtatt at de følgende hovedprioriteringer for vårt arbeid som lokallag vil bli fremmet for godkjenning på årsmøtet i 2025.
1. Arbeidsvilkår
Partene har avtalt en grundig gjennomgang av alt som har med arbeidsvilkår for ansatte å gjøre i 2025. Arbeidet var planlagt påbegynt i 2023/2024, men har i det aller vesentligste blitt utsatt pga. andre større organisasjonsprosesser og arbeid med lønnspolitikken, og ikke minst pga. streiken og arbeidet med omstillingsprosessen i 2024.
Dette gjelder følgende hovedområder:
-Gjennomgå og revidere av alle lokale særavtaler som er vesentlige for ansattes arbeidssituasjon, med et mål om gjennomgående styrking av arbeidsvilkår i både større og mindre anliggende.
-Personalpolitikken skal revideres og sikre en tillitsbasert arbeidsplass med gode utviklingsmuligheter og tydeligere karriereveier for ansatte i både de vitenskapelige og de teknisk-administrative stillingsgruppene.
-Arbeidstidsordninger og ansattes rett til medarbeidersamtaler og en aktiv medvirkning i arbeidsplanlegging for egen del og i kollegiet skal gjennomgås grundig og gjøres tydelig både på papir og i praksis.
-Vitenskapelig ansatte skal sikres fortsatt gode vilkår for FOU-tid og for utøvelse av akademisk frihet i en tid med økt press på høgskolens økonomi og sentrale føringer mot prioritering av undervisning og inntektsbringende oppdragsforskning.
-Få på plass mer transparente rutiner og bedre dialog knyttet til godtgjøring av nødvendig merarbeid og overtid.
-Jobbe for å få en arbeidsplass som gir gode vilkår for ansattes fleksibilitet i arbeidssituasjonen, godt balansert opp mot hensyn til det kollektive fagmiljøet og arbeidsmiljøene.
-Bidra til en campusutvikling og arbeidsplassutforming som blir i tråd med behovene de ansatte har ved tilstedeværelse på studiestedene. Campus skal være mer attraktivt enn hjemmekontoret, og ansatte må ha lyst og motivasjon til å bruke campus.
Vi vil som helhet jobbe for at ansatte får best mulig vilkår gjennom dette helhetlig anlagte arbeidet, hvor både individuelle og kollektive behov må ivaretas. Vi tror grunnleggende på frihet under ansvar som en motivasjonsfaktor i arbeidslivet, herunder redusert bruk av kontrollmekanismer og målstyring. Dialog, aktiv medvirkning, og gjensidig rolle- og ansvarsforståelse mellom ledere og ansatte, mellom kollegaer, og mellom ulike ansattgrupper mener vi er nøkkelen til dette.
Vi mener HiØ kan og må ha som et mål å være ledende i landet på gode arbeidsvilkår for våre ansatte, gitt den stadig skjerpede konkurransen vi står i og gitt at vi neppe er i en situasjon hvor vi klarer å være ledende på lønn. Som en mindre høgskole i et landskap som fortettes av stadige flere universiteter, må vi ha som mål å rekruttere og beholde dyktige folk i alle ledd, og gode arbeidsvilkår er et sentralt moment i dette arbeidet. Vi har gode forutsetninger for å kunne klare dette.
Den pågående omstillingsprosessen må gjennomføres med løpende god informasjon fra høgskolens ledelse, med menneskelig verdighet ovenfor de som er berørt, og være saklig, objektiv og etterprøvbar på alle nivåer. Alle beslutninger skal kunne stå seg, også ved eventuell rettslig prøving. Arbeidsmiljøene som er berørt må i sin helhet ivaretas, og de ansatte som ikke blir direkte berørt, skal ikke lide overlast i sin arbeidsplan og arbeidshverdag som følge av nedbemanningen. Arbeidsvilkårene skal ikke forringes. Ingen stillinger skal lyses ut i 2025, hvis de kan besettes av en som kan bli overtallig under omstilling og som fyller kvalifikasjonskravene. Berørte av nedbemanning skal ha god informasjon om rettigheter og valgmuligheter, herunder valget mellom å akseptere en frivillig løsning med sluttpakke og å kunne drøfte, forfølge og få prøvd beslutninger som er fattet av arbeidsgiver. Forskerforbundets tillitsvalgte skal stille opp som bisittere og være tilgjengelige for å gi råd gjennom hele omstillingsprosessen.
2. Lønnsvilkår
Etter aktivt arbeid med lønnspolitikken gjennom flere år, hvor høgskolen har gått fra bunnsjiktet til midtsjiktet på lønn i sektoren, blir 2025 primært et konsolideringsår hvor gode tiltak fra årene før må bli videreført.
Vi vil:
-Arbeide for en lønnspolitikk som er rettferdig og konkurransedyktig, og som gir tydelige kriterier for individuell lønnsplassering.
-Drøfte nye lønnsspenn for utlysninger i alle stillingsgruppene med ledelsen, og sørge for at disse ligger til grunn til nye vurderinger av riktige lønnsplasseringer for ansatte gjennom de aktuelle lønnsforhandlingshjemlene.
-Evaluere lønnssituasjonen på nytt for alle stillingsgruppene opp mot tilgjengelige data fra andre universiteter og høgskoler, og aktivt bruke 2.5.3-virkemidlene utenom ordinære tariffmidler.
-Evaluere likelønn ved høgskolen. I dette vil vi påse at påvist lønnsdiskriminering korrigeres utenom de ordinære lønnsforhandlingene.
-Forhandle en mest mulig rettferdig innretning på både rammene og for enkeltkrav i årets mellomoppgjør i staten. Etter noen år med en betydelig hovedvekt på generelle tillegg, må vi i dette mellom oppgjøret legge mer vekt på individuelle krav og forhandlinger. UNIO og Akademikerne er enige om at en vesentlig del av årets forhandlingspott må gå til individuelle krav og forhandlinger.
-Sørge for økt bevissthet i organisasjonen om ansattes rett til en ny lønnsvurdering etter ett år og etter retur fra ulønnet permisjon, etter hovedtariffavtalens 2.5.5.
-Informere og gi råd om ansattes rett til årlig lønnssamtale med leder.
3. Organisasjonssaker
Vi er opptatt av et godt og lærende samarbeid innenfor tillitsvalgtapparatet og også mellom fagforeningene, for å styrke vår posisjon ovenfor ledelsen og som en bærebjelke for medlemsrekruttering.
Vi vil:
-Videreføre samarbeidet mellom fagforeningene i viktige saker, og være aktive i å fremme viktige saker for drøftinger i medbestemmelsen mot ledelsen på begge nivåer.
-Styrke tillitsvalgtrollen på alle nivåer i organisasjonen gjennom kontinuerlig intern dialog, OU-arbeid og intern opplæring.
-Sikre tillitsvalgtes gjennomgående deltakelse i ansettelsessaker, i tråd med lokalt avtaleverk.
-Være aktivt deltakende og utøve medbestemmelse i pågående større prosesser knyttet til omstilling, organisasjonsutvikling og campusutvikling.
-Drøfte styresaker og høringssaker som er viktige for ansatte og for organisasjonen.
-Gjennomgå lokallagsvedtektene våre foran neste årsmøte, med tanke på effektene omstillingsprosessen har for lokallagets organisering, samt gjennomgå våre retningslinjer for lokale valg av tillitsvalgte i klubbene.
4. Medlemsinformasjon og arrangementer
Vi skal i 2025 evaluere informasjonsarbeidet mot medlemmene, og vurdere ulike tiltak som vi har hatt og vurderer å ha. Vi vil oppfordre til flere fagpolitiske medlemsarrangementer i klubbene, og setter fortsatt av budsjettmidler til dette.
Vi vil:
-Utvikle en tydelig og synlig rekrutteringsstrategi mot nye medlemmer, spesielt i tida rundt studiestart.
-Informere alle medlemmene på e-post minst tre ganger pr. semester om aktuelle saker og arbeidet vårt i disse.
-Ivareta tilgjengelighet for informasjon, råd og bistand for medlemmene, både på lokalt og sentralt nivå i lokallaget.
-Videreutvikle de lokale nettsidene for lokallaget og evaluere bruken av sosiale medier.
-Gjennomføre minst ett større felles fagpolitisk-sosialt medlemsarrangementet, samt holde lokale medlemsmøter i alle klubbene. Vi vil også opprettholde tradisjonen vår med et felles julebord, denne gang i Fredrikstad.
-Holde medlemsmøter og gi råd foran kravfristen i lokale forhandlinger etter mellomoppgjøret i staten