Nei til studieavgift

Fire av åtte rektorer sier at de ønsker å droppe skolepenger for utenlandske studenter, selv om støtten til det kuttes i statsbudsjettet.
– Det betyr ikke at kuttforslaget til regjeringen er ufarlig, sier Petter Aaslestad, leder av Forskerforbundet.

10.11.2014

Forskerforbundets leder Petter Aaslestad

(Forskerforbundets leder Petter Aaslestad) Foto: Erik Norrud

– Uansett hvordan man snur og vender på saken så er det 160 millioner mindre til institusjonene i året. Disse pengene må tas fra et sted, og det vil gå utover kvaliteten på forskning eller utdanning, sier Aaslestad.

Aftenposten skriver i dag at de har snakket med rektorene ved Norges åtte universiteter. Halvparten sier de vil gå inn for helt eller delvis å droppe skolepenger ved sitt universitet hvis budsjettforslaget går gjennom, altså subsidiere utenlandske studenter med mange millioner kroner. Resten har ikke tatt stilling til spørsmålet.

– Svarene viser først og fremst at de utenlandske studentene er en ressurs som vi ønsker å tiltrekke oss. De største institusjonene håndterer kuttforslaget på et eller annet vis, men de aller fleste studiestedene vil ikke ha råd til å holde på studentene uten at det går utover øvrig utdanning eller forskning, sier Aaslestad.

I snitt må hver student eller institusjon betale rundt 95 000 kroner i året per studieplass hvis hele kuttet skal dekkes inn, ifølge tall fra Kunnskapsdepartementet.

For ytterligere kommentarer, kontakt

Petter Aaslestad, leder i Forskerforbundet, tlf 915 20 535