Fortrinnsrett er god personalpolitikk

Forskerforbundet går imot kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksens forslag om å avgrense fortrinnsretten ved ansettelser ved høyskoler og universiteter.
– Dersom du har jobbet et sted i mange år, og er kvalifisert til å fortsette, så er det rett og rimelig at du har fortrinnsrett, sier Petter Aaslestad, leder av Forskerforbundet.

20.01.2015

Forskerforbundets leder Petter Aaslestad

(Forskerforbundets leder Petter Aaslestad) Foto: Erik Norrud

Kunnskapsministeren begrunner forslaget med et ønske om å forbedre kvaliteten gjennom en ny personalpolitikk i akademia.

– Dagens fortrinnsrett gjelder kun for de som er kvalifisert for stillingen. Regjeringen skaper en kunstig motsetning mellom fortrinnsretten og kvalitet, sier Aaslestad.

Forskerforbundet støtter ønsket om å rekruttere de beste til sektoren, men advarer mot mulige konsekvenser av regjeringens forslag.

– Det er god personalpolitikk å ta vare på de ansattressursene man har. Får vi mye bruk og kast vil det skremme talentene over til andre sektorer, sier Aaslestad.

Han viser til at langsiktig finansiering, moderne forskningsutstyr og flere faste jobber er langt mer treffsikre tiltak for å heve kvaliteten og rekruttere de beste talentene til akademia.

Dette er forslaget:

Regjeringen foreslår å avgrense fortrinnsretten blant ansatte ved høyskoler og universiteter. Fast ansatte som jobber med eksternt finansierte forskningsprosjekter (f.eks. gjennom Norges forskningsråd), skal ikke lenger ha fortrinnsrett til alle stillinger de er kvalifisert for.
Kilde: Dagsavisen 20.01.2015.

For ytterligere kommentarer, kontakt