Fire vinnere av Hjernekraftprisen 2014

Fire bidrag gikk helt til topps i kampen om Forskerforbundets Hjernekraftpris 2014. Torsdag 29. januar kl. 16:30-17:30 foregår den formelle overrekkelsen i Forskerforbundets lokaler i Tollbugata 35 i Oslo. Prisen på til sammen kr. 100 000,- overrekkes av juryens leder og tidligere statsråd i Kunnskapsdepartementet, Tora Aasland (SV).

14.01.2015

Hjernekraftprisen 2014

(Hjernekraftprisen 2014) Forskerforbundet

Interessen for prisen har økt kraftig og juryen mottok rundt 40 bidrag, noe som er nesten en tredobling fra året før.

– Bidragene holdt jevnt over høy kvalitet. Vi hadde derfor en krevende, men spennende oppgave, sier leder av juryen Tora Aasland som ser frem til å møte vinnerne torsdag.

Vinnere av Hjernekraftprisen 2014:

• «Å fôre en laks» av Nina Sylvia Liland, NIFES (kr. 30 000,-)
  • «Selvhjelpssystemer for behandling av personer med diabetes» av Gunnar Hartvigsen, UiT (kr. 30 000,-)
  • «Billebonanza» av Anne Sverdrup-Thygeson og Tone Birkemoe, NMBU (kr. 20 000,-)
  • «Historiske toll- og skipsanløpslister» av Ragnhild Hutchison, NLI (kr. 20 000,-)

Les mer om vinnerbidragene her

Juryens begrunnelse:

Alle de innsendte bidragene er vurdert etter flere kriterier. De viktigste har vært kvalitet, originalitet, formidlingsglede og hvordan de fremmer forståelse for den samfunnsmessige betydningen av å investere i FoU og kunnskap.

Juryen mener de fire vinnerbidragene av Hjernekraftprisen 2014 er av høy kvalitet. På en god måte viser de den samfunnsmessige betydningen av forskning innen ulike områder. De har alle lykkes både i å formidle viktigheten av forskning generelt og av vinnerbidragenes tema spesielt. I noen av vinnerbidragene er det også lagt ned et betydelig arbeid for å tilpasse bidraget til Hjernekraftprisen.

– Det er en god spredning blant de innsendte bidragene og blant vinnerne med hensyn til tema, fag, institusjoner og forskningsmiljø. Dette viser bredden i det norske forskningsmiljøet, sier leder i Forskerforbundet Petter Aaslestad.

Juryen for Hjernekraftprisen 2014 bestod av:

• Tora Aasland, juryleder, SV-politiker og tidligere statsråd i Kunnskapsdepartementet.
  • Petter Aaslestad, leder i Forskerforbundet.
  • Marit Karine Slotnæs, debattredaktør i Morgenbladet.
  • Anders Kvernmo Langset, Leder i Norsk Studentorganisasjon.

For spørsmål/intervju, kontakt:

Kommunikasjonsrådgiver Camilla Moe Røisland