Hopp direkte til innhold

Hopp direkte til Søk

INFO IN ENGLISH? Find essential articles and documents in our  English section

/

English

– Jeg tar gjerne kampen for andre

Tillitsvalgt Rannei Solbak Simonsen kjemper for sine kolleger ved Teknisk Museum fra hjemmekontoret.

Rannei Solbak Simonsen

(Rannei Solbak Simonsen)

Som så mange andre i det ganske land, er arbeidsdagene til Rannei Solbak Simonsen preget av videomøter og hjemmekontor i disse dager. Men som tillitsvalgt for de ansatte ved Teknisk Museum har de siste ukene også vært preget av helt nye utfordringer og hardt arbeid på vegne av permitterte kolleger.

– Det er klart at mange syns dette er en ubehagelig situasjon. Det kjenner man på som tillitsperson, og det blir veldig viktig å ha styr på hvilke regler som gjelder i denne uvanlige situasjonen, forteller hun over telefon.

Har du behov for bistand? Se hva Forskerforbundet kan gjøre for deg

– Ringer rundt til alle

Myndighetenes oppfordring om sosial distansering fjerner muligheten for å holde medlemsmøter der man kan få fulgt opp mange på en gang. Det er en utfordring.

I stedet handler det om å ta telefonen fatt, og et stort antall telefoner og videomøter preger den nye hverdagen, forklarer Simonsen.

Som tillitsvalgt handler det om å følge opp sine kolleger som best en kan, mens man fra fagforeningens side jobber opp mot politikerne.

– Jeg ringer rundt til alle, mest for å høre hvordan de har det, men også for å forsøke å forklare hva som skjer videre. Forskerforbundet sentralt jobber på politisk nivå og sørger for å få oppmerksomhet rundt dette. Det er viktig for oss å holde trykket oppe.

Uenige med arbeidsgiver

Teknisk Museum har permittert flere av sine ansatte. Dette til tross for at de to fagforeningene arbeidstakerne er organisert i, har vært tydelige på at de langt på vei er uenige i arbeidsgivernes vurderinger.

– Vi har sagt fra første drøftingsmøte at vi var uenige i å permittere så tidlig. Fagforbundene har stått sammen hele veien og argumentert for å se etter andre muligheter for å holde folk i arbeid.

Vi organiserer ansatte og studenter i forskning, høyere utdanning og kunnskapsformidling. Finn ut om du kan bli medlem her

I en kronikk i Aftenposten legger Simonsen og hennes kolleger ved Teknisk Museum frem sine argumenter for hvorfor de mener det er feil å permittere formidlere i disse dager.

– Hva skal vi med museer om de ikke nå kan stille sine tjenester til disposisjon. Det er mye som kan gjøres, for folk som sitter hjemme vil fortsatt lære og underholdes, sier hun.

Nå pågår arbeidet med å få de permitterte tilbake på jobb.

– Vi må holde motivasjonen oppe og ikke gi opp. Nå ser vi på løsninger for å få noen av de permitterte tilbake i arbeid.

– Det hjelper å stå sammen

Foreløpig står partene et stykke fra hverandre, men Simonsen er tydelige på at de to fagforbundene som de ansatte er organisert i, Norsk Tjenestemannslag og Forskerforbundet, står sammen om å fortsette å forhandle med arbeidsgiverne.

– Det hjelper å stå sammen. Jeg ser for meg at det å være uorganisert og permittert nå må være vanskelig. Man må lete opp all informasjon selv og ta kontakt med ledelsen selv. Det er noe med å bli fulgt opp som forhåpentligvis føles som en fordel for dem jeg representerer.

Simonsen legger ikke skjul på at det er lett å føle på maktesløshet til tider, men er tydelig på at hun finner motivasjon i å ta kampen for dem som ikke blir hørt.

– Dette går ut over mange. Så det å ta kampen for dem, det gjør jeg gjerne. Noen må jo si ifra om man føler avgjørelsene som blir tatt er feil. Nå ble jeg valgt som tillitsvalgt, og da tar jeg den rollen og klarer å være den stemmen til dem som ikke ville blitt hørt om de stod alene.

Vil du bli en del av fellesskapet? I en tid der vi er mye alene, er fagorganisasjonene kanskje viktigere enn noen gang. Les mer om Forskerforbundet og bli medlem

  • Del denne siden: